Türk Vatandaşlığına Kabul
Türk Vatandaşlığına Kabul için Türk hukuk sisteminde birden fazla istisnai yol vardır. Bu yollardan bir tanesi ve en çok merak edileni ise Yabancıların Türkiye’den taşınmaz satın alması yoluyla Türk Vatandaşlığına Kabuldür. Bu makalemizde Türkiye’den taşınmaz satın alınması yoluyla Türk Vatandaşlığının kazanılmasına dair önemli bilgilere yer vermiş bulunmaktayız.
Genellikle bilinen, 400.000 Dolar karşılığı taşınmaz alan yabancı gerçek kişiler Türk Vatandaşlığı aldığıdır. Ancak konu bu kadar yüzeysel değildir. Vatandaşlığın elde edilmesi bir takım detay işlemlerin gerçekleşmesine bağlıdır.
Satın Alınan Taşınmazın Değeri Nasıl Tespit Edilmektedir?
Tapu dairesinde yapılan işlem ile vatandaşlık için gerekli taşınmazın değeri resmi senette beyan edilen satış bedeli, değerleme raporunda belirlenen değer ve transfer edilen bedel, yani değer tespitine esas alınan üç değer türü, aranan değeri sağlamalıdır. Türk Vatandaşlığına Kabul için aranan toplam değer asgari 400.000 Amerikan Doları olmalıdır.
Bedelin Ödenme Şekli Nasıl Olmalıdır?
Satış bedeli transferinin yabancı ülkeden veya ülkemizdeki bankalar aracılığıyla döviz ya da karşılığı Türk parası olarak gerçekleştirilmesi mümkündür. Bedelin taşınmaz satın alan kişinin/ilgilinin gönderdiği/ödediği banka tarafından onaylanan dekont ile belgelendirilmelidir. Elden yapılan ödemeler geçerli değildir.
Alınması Gerekli “Uygunluk Belgesi” Nedir ve Bu Belgeyi Almak İçin Ne Yapılmalıdır?
Uygunluk Belgesi, yapılacak inceleme sonucunda, taşınmaz satın alma yoluyla Türk Vatandaşlığına hak kazanıp kazanmadığını gösteren belgedir.
Yabancılar tarafından alınan taşınmazın 3 yıl süre ile devredilmemesi gerekir. Kurum tarafından taşınmazın 3 yıl satmama taahhüdü alınır. Sonra, Tapu Müdürlüğü tarafından işlem evrakları uygunluk belgesi verecek makama gönderilmektedir. Kurum “Uygunluk Belgesi” düzenlediğinde, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gereği için gönderir. Ayrıca ilgilisine e-mail yoluyla bilgi verir. “Uygunluk Belgesi” alındıktan sonra Göç İdaresi il Müdürlüğüne ikamet başvurusu yapılır. Daha sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İl Müdürlüğüne vatandaşlık başvurusu yapılır.
Türk Vatandaşlığına Kabul Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- a) Taşınmazın Tapu Senedi veya tapu bilgileri,
- b) Uyruk bilgisini gösterir Pasaport / Ülke Kimliği (Gerektiğinde tercümesi ile birlikte),
- c) “Sermaye Piyasası Kurulu(SPK)’nın veya “Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB)’nin internet sayfalarında yayımlanmış olan değerleme kuruluşlarından alınacak “Taşınmaz Değerleme (Eksper) Raporu”
- d) İlgili Belediyeden, taşınmazın ”Emlak Rayiç Değeri Belgesi”
- e) Binalar için (konut, işyeri… vb.) zorunlu deprem sigortası poliçesi,
- f) Kimlik Bilgileri Beyan Formu ve Fotoğraf (son 6 ay içinde, 6×4 ebadında),
- g) Yabancı Kimlik Numarası Tesbiti (Göç netten yanıt alınamazsa vergi numarası ile işleme devam edilebilir.)
- h) Banka onaylı dekont,
ı) Türkçe bilmeyen taraf için yeminli tercüman (Bilirkişiler Bölge Kurulunca yetkilendirilen)
- i) Temsil var ise temsile ilişkin belge (Yurt dışında düzenlenen vekâletname ile işlem yapılması halinde ise, 2015/5 (1767) sayılı genelge ile aranan şartların taşınması gerekmektedir.)
Konu Hakkında Kısa Notlar
Daha Önce Satın Alınan Taşınmazlar Türk Vatandaşlığına Kabul Hakkı Verir mi?
Taşınmaz satın alma yoluyla Türk Vatandaşlığının kazanılması 12.01.2017 tarihinden sonra satın alınan taşınmaz yönünden uygulanabilecektir. Bu tarihte yürürlüğe giren mevzuat ile 1.000.000 Amerikan Doları karşılığı taşınmaz satın alan yabancı gerçek kişiler vatandaşlık hakkına sahip olabilmekteyken, 13/06/2022 tarihinden itibaren taşınmaz bedeli 400.000 Amerikan Doları olarak değişmiştir. 12.01.2017 tarihinden önce satın alınan taşınmazlar yönünden vatandaşlık başvurusu yapılamayacağı gibi, bu tarihten sonra olmakla birlikte Amerikan Doları karşılığı bedel ödemeyen kişilerin de vatandaşlık başvurusu yapmalarına hukuki imkan bulunmamaktadır.
Hisseli Taşınmaz Almak Vatandaşlık Başvuru Hakkı Sağlar mı?
Yabancıların hisseli taşınmaz satın almaları mümkün olup, hisseli taşınmazlar yönünden yine yabancı gerçek kişinin satın aldığı hisseye tekabül eden bedel dikkate alınacaktır. Bu bedelin de yine yukarıda belirttiğimiz (400.000 Amerikan Doları) ‘dan az olmaması gerekmektedir.
Vatandaşlık Hakkı İçin Satın Alınacak Taşınmazın Türü Fark Eder mi?
Yabancılar tarafından satın alınacak taşınmazın niteliği hususunda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Yabancıların, niteliği ne olursa olsun (konut, iş yeri, arsa, tarla, bahçe vs.) her tür taşınmazı satın alma hakkı vardır. Bu sayede, Türk Vatandaşlığı başvurusu yapmaya hak kazanır.
Yatırım Yapan Yabancı Ticaret Şirketlerinin Durumu Nedir?
Yabancı Ticaret Şirketlerinin taşınmaz satın alması mümkün değildir. Sadece taşınmaz rehni, irtifak ve kullanma hakkı edinmeleri mümkündür. Vatandaşlık hakkı yalnızca Gerçek Kişilere tanınan bir haktır. Yabancı Ticaret Şirketlerinin elde ettiği haklar nedeniyle şirketin yöneticileri veya ortakları vatandaşlık başvurusunda bulunamaz.
Satın Alınacak Taşınmazın Bir Şirkete Ait Olması Sorun Olur mu?
Satın alınmak istenen taşınmazın bir şirkete ait olması ve bu şirketten yabancı bir gerçek kişinin taşınmaz satın alması vatandaşlık başvurusu yapmaya hak kazandıracaktır. Ancak taşınmazı satın alan gerçek kişinin, satıcı şirketin yöneticisi veya ortağı olmaması gerekmektedir.
Yabancıdan Yabancıya Taşınmaz Satışı Yapılması Halinde Durum Nedir?
Satın alınacak taşınmazın mevcut sahibinin yine yabancı olmaması gerekmektedir. Başka bir deyişle yabancıdan yabancıya satışlar Türk Vatandaşlığına Kabul hakkı kazandırmamaktadır.
Yasaklı Süre İçinde Yeniden Satmaya Engel Var mı?
Satın alınan taşınmazın, daha sonra başkasına devredilmesinde herhangi bir engel bulunmamakta olup, 3 yıl süre ile devretmeme taahhüdünde bulunulduğundan bu husus vatandaşlık konusunda sorun teşkil edebilecektir.
Kredi Kullanılarak Satın Alınan Taşınmaz Türk Vatandaşlığına Kabul Hakkı Sağlar mı?
Taşınmazın kredi ile alınması halinde alıcının peşin olarak ödediği miktar dikkate alınmaktadır. Alıcının kullandığı kredinin dışında, peşin olarak ödediği miktar yukarıda belirtilen miktarlardan az olmaması gerekmektedir.
Hali hazırda rehinli olan bir taşınmazın satın alınması vatandaşlık başvurusu için sorun oluşturmaz.
Satış Vaadi Sözleşmesi ile Türk Vatandaşlığına Kabul Hakkı Alınır mı?
Satış vaadi sözleşmesi ile Türk Vatandaşlığına Kabul hakkı kazanmak mümkündür. Ancak bu şekilde satın alınacak taşınmazın Kat Mülkiyeti/İrtifakının kurulmuş olması gerekir. Ayrıca satış vaadi sözleşmesinde, taşınmazın 3 yıl süre ile başkasına devredilmeyeceği şartı yer almalıdır. Ve satış vaadi sözleşmesi tapu kütüğüne şerh edilmelidir. Bedel ise en geç satış vaadi sözleşmesinin noterde imzalandığı gün ödenmelidir.
Detaylı bilgi tapu kadastro genel müdürlüğünün ilgili internet sayfasından edinilebilmektedir.

Türk Vatandaşlığına Kabul
0 Yorum