Tazminat Davası
Tazminat davası, hukuka aykırı bir eylem veya işlem sonucunda uğranılan maddi veya manevi zararların tazmini amacıyla açılan dava türüdür. Bu davalarda amaç, davacının uğradığı zararı, kusurlu olan taraftan maddi olarak karşılatmaktır.
Tazminat davalarının iki türü vardır.
- Maddi Tazminat Davaları: Haksız fiil veya sözleşmeye aykırılık nedeniyle malvarlığında meydana gelen eksilmenin (maddi zararların) giderilmesini amaçlayan davalardır. Bu davalarda, ortaya çıkan maddi zarar belge ile ispatlanmalıdır. . Destekten yoksun kalma tazminat davaları bu davalara örnektir. Eşini, çocuğunu kaybeden kişi, vefat edenin kendisine olan desteğini de kaybetmiş sayılır. Bu nedenle belgelenebilir bir maddi zararın var olduğu kabul edilir.
- Manevi Tazminat Davaları: Haksız fiil veya sözleşmeye aykırılık nedeniyle kişinin yaşadığı üzüntü, elem ve yıpranmanın yol açtığı manevi zararların tazmin edilmesini amaçlayan davalardır. Manevi tazminat davalarında, manevi zararın varlığı ve derecesi ispatlanmalıdır. Yakınını kaybeden bir kişinin manevi zararının var olduğu kabul edilmektedir.
Tazminat davaları açılabilmesi için bazı şartlar gereklidir. Bu şartlar şunlardır:
- Haksız fiil veya sözleşmeye aykırılık: Tazminat davası açılabilmesi için öncelikle hukuka aykırı bir fiil veya sözleşmeye aykırılık olması gerekir.
- Zarar: Haksız fiil veya sözleşmeye aykırılık sonucunda maddi veya manevi bir zararın oluşması gerekir.
- Kusur: Haksız fiil veya sözleşmeye aykırılığın faili olan kişinin kusurlu olması gerekir.
- Bağlantı: Haksız fiil veya sözleşmeye aykırılık ile zarar arasında illiyet bağı kurulmalıdır.
Tazminat davaları genel olarak şu durumlarda açılır:
- Trafik kazaları
- İş kazaları
- Tıbbi malpraktis
- Sözleşme ihlalleri
- Hakaret ve şeref zedeleme
- Kişilik haklarına saldırılar
Zamanaşımı Bakamından Tazminat Davaları:
Tazminat davaları Borçlar Kanunu ve Türk Medeni Kanunu gibi çeşitli kanunlar ile düzenlenmiştir. Bu sebeple, bu davalarda dava süresi, olayın özelliğine göre değişiklik göstermektedir. Maddi tazminat davalarında zamanaşımı süresi 10 yıldır. Manevi tazminat davalarında ise zamanaşımı süresi 2 yıldır.
Tazminat davası karmaşık davalar olabilmektedir. Bu nedenle, tazminat davası açmayı düşünen kişilerin bir avukata danışmaları yararlarına olacaktır. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Unutmayın: Bu bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır. Dolayısıyla yasal haklarınız ve yükümlülükleriniz hakkında detaylı bilgi için bir avukata danışmanız gerekmektedir.
0 Yorum